Ελαφρύ και ευχάριστο στη γεύση με διακριτικά αρώματα γλυκάνισου, πινελιές μαστίχας και νότες λουλουδιών. Ορεκτικό ούζο, πίνεται με προσθήκη κατά βούληση νερού ή πάγου, που του προσθέτει πλούσιο γαλάκτωμα. Συνοδεύει ιδανικά ορεκτικούς μεζέδες, όπως ελιές ροπάδες, παστές σαρδέλες Καλλονής, λαδοτύρι σαγανάκι, ψητό χταπόδι και ντόπια θαλασσινά χτένια και κυδώνια.
Το καθημερινό ούζο της παρέας
Γλυκόπιοτο και ελαφρύ, συνδυάζει μετρημένο άρωμα λισβοριανού γλυκάνισου με πλούσια παλέτα γήινων αρωμάτων και άμυλου. Επιτραπέζιο ούζο από απόσταξη 100%, έχει επίγευση με μακρά διάρκεια και πίνεται κατά προτίμηση με την προσθήκη ή όχι παγωμένου νερού.
Συνοδεύει εξαιρετικά μοναδικές γαστρονομικές συνευρέσεις με ψητά φρέσκα ψάρια και καλαμάρια, με γαρίδες ή μύδια σαγανάκι και με σαλάτες από τοπικά φρέσκα λαχανικά με λιαστό χταπόδι ή κολιό.
Γεύση και άρωμα που θυμίζουν τις ξεχωριστές καλοκαιρινές στιγμές.
Η παραδοσιακή συνταγή του Δημήτρη Γιαννατσή, άντεξε στη φθορά του χρόνου και ύστερα από διαδρομή σχεδόν ενός αιώνα, έμπειρη και με πολλούς τρόπους, έφτασε μέχρι τις μέρες μας.
Προιόν εξαιρετικής ποιότητας, απόλυτα ισορροπημένο στο στόμα, γλυκόπιοτο χωρίς ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες, φυσικά αρωματισμένο με μυρωδάτα βότανα της ευλογημένης λεσβιακής γης, αραιωμένο μόνο με το μοναδικό νερό ωριμασμένο έξι μήνες σε δεξαμανή, για ομογενοποίηση των συστατικών και ανάδειξη των αρωμάτων.
«Έτσι ήταν το ούζο παλιά…» σχολίασε υπερήλικας θαμώνας καφενείου στον Πολιχνίτο στη Λέσβο, δοκιμάζοντας άλλη μια γουλιά από το ποτήρι του
Στη σκιά του βράχου του Ολύμπου, σε 700 μέτρα υψόμετρο, οι Ρωμαίοι πριν από 2.000 χρόνια φύτεψαν τον πρώτο καστανιώνα. Κι αυτός σιγά-σιγά απλώθηκε σε 10.000 στρέμματα κι έφτασε από την άλλη μεριά, μέχρι το Μεγαλοχώρι!
Κι όταν οι καστανιές ανθίζουν το κίτρινο λουλούδι τους την άνοιξη, οι μελισσοκόμοι φέρνουν στον καστανιώνα και απλώνουν τις κυψέλες τους...
...στο πώμα το καπάκι από ευλογημένο ξύλο λεσβιακής ελιάς «δουλεμένο» από τα έμπειρα χέρια του ντόπιου ξυλογλύπτη, σφραγίζει την ποιότητα.
Όταν ο καστανάς, ο μελισσοκόμος, ο ξυλογλύπτης και ο αποστάκτης συνεργάστηκαν, μπόρεσαν να συνθέσουν αυτό το εξαιρετικό χειροποίητο λεσβιακό ποτό και μας έκαναν όλους υπερήφανους...